Flygplatser

Londons största flygplats heter London Airport Heathrow. Förutom att vara Londons största flygplats är London Heathrow den mest trafikerade flygplatsen i hela Europa. Med mest trafikerad flygplats menas den flygplats som har flest antal passagerare varje år. London Heathrow flygplats är dessutom den tredje största flygplatsen i Europa, bara Charles de Gaulle och Frankfurt ligger före.

 

Kort historia
När London Heathrow flygplats byggdes var ändamålet att fungera som brittiska bombflygets bas. 1946 öppnade London Heathrow dock för allmän trafik. I början hette denna flygplats kort och gott London Airport, men bytte till London Heathrow Airport 1976. Den senaste terminalen, terminal 5, öppnade i 2008. Dock blev invigningen ett smärre fiasko, då flera hundra väskor försvann i samband med öppningen. Till sist var man tvungen att skicka väskorna per bil till Milano, så att passagerarna äntligen kunde få tillbaka dem!

 

Kuriosa
En lite märklig sak är att London Heathrow flygplats bara har två landningsbanor, trots den omfattande trafiken. Detta skapar naturligtvis ofta problem för flygplatsen, men ännu har man inte fattat ett konkret beslut om att bygga en tredje landningsbana. Främst är det de boende runt London Heathrow flygplats som protesterar mot bygget, då ljudet från flygplatsen är öronbedövande.

 

Terrordåd på London Heathrow flygplats

 London Heathrow är en av de flygplatser som varit hårt utsatta för olika typer av terrorhot och terrordåd. Här följer en kort sammanfattning:

·      1986 – Hindawiaffären (en sprängdeg med en timer hittades i en av passagerarnas bagage. Inga kom till skada).

·      1994 – IRA bombningar (under tre tillfällen i mars detta år sköts granater mot London flygplats. Speciellt uppmärksammat blev det då drottningen befunnit sig på flygplatsen bara timmar innan det sista dådet).

·      2003 – mobiliseringen (den brittiska armén, samt ett tusental poliser kallades in, då man misstänkte att al-Qaida planerade ett attentat mot London Heathrow flygplats).

·      2006 – terrorplaner avslöjades (i augusti detta år avslöjades att några brittiska medborgare hade tänkt genomföra sprängattentat mot ett tiotal plan på väg till London Heathrow flygplats. Det var i samband med detta som det nya förbudet mot vätskor i handbagaget infördes, då man misstänkte att det var flytande kemikalier som terroristerna tänkt använda).

 

London Gatwick flygplats
London Gatwick är Londons näst största flygplats och ligger söder om London i West Sussex. London Gatwick flygplats är viktig då den avlastar Heathrow flygplats som ju är väldigt hårt trafikerad. För att ta sig från denna flygplats in till själva London använder man sig av snabbtåg vars restid ligger på runt en timme.

 

London Stansted Flygplats
Londons andra flygplats, Stansted, ligger ungefär fem mil utanför London. Till Stansted flygplats utanför London flyger mest lågbudgetflyg, som Ryanair. Visserligen kan det kännas långt att åka fem mil för att ta sig från flygplatsen in till London, men som tur var går det tåg varje kvart in till huvudstaden. Varje år passerar ungefär 22 miljoner passagerare London Stansted flygplats.

 

London Luton Flygplats
Det finns ett antal mer eller mindre kända flygplatser kring London och London Luton flygplats är en av dessa. London Luton Flygplats ligger norr om London i ett ställe vid namn Bedfortdshire. Också till denna flygplats är det mest lågbudgetflyg som anländer, men också en del charterflyg. På vår svenska tv-kanal Kanal 5 finns en dokusåpa om flygbolaget EasyJet, vilken i huvudsak spelas in här på London Luton Airport.

 

London City Airport
Sist men inte minst heter den femte största flygplatsen London City Airport. Denna flygplats trafikeras av bland annat SAS. 

Som synes finns en hel del flygplatser runt London. I tillägg finns det dessutom fler flygplatser i närheten, även om de inte räknas till Londons egna. Vilken flygplats man hamnar på beror på vilket flygbolag man flyger med, ju dyrare desto mer centralt är en vanlig regel.